Drama over een jonge bedoeïen die tijdens WOI stiekem het reisgezelschap van zijn broer volgt in een gevaarlijke tocht door de Arabische woestijn. De schitterende, maar harde wereld van de woestijn dwingt hem vroeg volwassen te worden. “Lawrence of Arabië, maar dan klein en subtiel”.
We schrijven 1916. In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk is in verval. De jonge Theeb leeft in een bedoeïenengemeenschap in de woestijn. Na de dood van zijn vader leert zijn oudere broer Hussein hem onafhankelijk en volwassen te worden. Op een dag arriveren een Britse legerofficier met zijn begeleider in hun thuiskamp en vragen Hussein om hen als gids te begeleiden langs een oud pelgrimspoor. Een gevaarlijke route vanwege de vele roversbendes. Theeb mag niet mee maar stiekem volgt hij de mannen en zijn broer toch. Wanneer ze overvallen worden en hij als de enige overleeft, wordt hij gedwongen in zijn eentje de gevaren van de woestijn te trotseren.
Theeb is de debuutfilm van de in Engeland geboren Naji Abu Nowar en werd in Venetië bekroond als beste film in de Orrizonte en op het Londen Film Festival als Beste Debuutfilm.
“De in Groot-Brittannië geboren filmmaker Naji Abu Nowar laat het schitterende decor van de Arabische woestijn volledig tot z’n recht komen. Tegelijk bewaart hij de intieme beleving van de kleine Theeb, die geen idee heeft wat zich voorbij de volgende rots, laat staan achter de horizon bevindt.” (Trouw)
“Theeb – wat ‘wolf’ betekent – is een aan de western verwant coming of age-verhaal over vriend- en vijandschap, dat zich had kunnen afspelen in de schaduw van Lawrence of Arabia. Een groot deel van de film werd gedraaid in Wadi Rum, dezelfde markante vallei die voor die klassieker als decor diende. Maar zo megalomaan episch als Lawrence of Arabia was, zo simpel en doeltreffend is Theeb.” (Cinema.nl)
“Het meeslepende Theeb werd terecht opgemerkt tijdens de filmfestivals van Venetië en Londen en heeft de potentie om een grote arthouse-hit te worden.” (Indebioscoop.com)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]