Ze staat te boek als de langst heersende vorstin van de Britse geschiedenis. Ruim 63 jaar zat de betovergrootmoeder van de huidige Britse koningin op de troon. Victoria loodste haar land door de Industriële Revolutie en was tevens de eerste keizerin van India. De Britten zijn dol op koningsportretten, getuige de populariteit van de twee Elizabeth-films en The Queen. Dan is een biopic over de jonge jaren van Victoria een logische zaak.
Engeland, 1837. De jonge koningin Victoria heeft moeite om zich aan te passen aan de strenge etiquette van het Britse hof en haar overbezorgde moeder. Daarnaast zijn er zoveel andere taken die haar aandacht vragen dat haar vrijheid ernstig te lijden heeft. Met de komst van de Duitse prins Albert, die gestuurd is door zijn familie om haar hand te winnen, lijkt dat echter allemaal anders te worden. Onverwacht ontstaat er een hechte vriendschap tussen hen, die geleidelijk uitbloeit tot een intense en evenwichtige liefde voor elkaar en het koninkrijk.
“The Young Victoria ziet er prachtig uit en in visueel opzicht en wat betreft de aanpak van het eerste half uur doet de film sterk denken aan Sofia Coppola’s Marie-Antoinette. The Young Victoria houdt even abrupt op als het begonnen is. De vorstin heeft dan nog meer dan de helft van haar leven te gaan. Gezien de hectische tijd waarin haar heerschappij plaatsvond smaakt dit alles, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, toch naar meer. Dit verlangen komt vooral door de innemende vertolking van Emily Blunt.”
“The Young Victoria is niets meer of minder dan een onderhoudend, degelijk kostuumdrama.” (Volkskrant)
“Na het begin met donkere interieurscènes, die de claustrofobische, beschermde opvoe-ding van Victoria weerspiegelen, wordt de film lichter en de kaders minder benauwd.”(NRC)
“The Young Victoria ziet er prachtig uit, maar onderscheidt zich te weinig van genregenoten om echt een onvergetelijke indruk achter te kunnen laten. Emily Blunt is de grootste blikvanger en haar innemende vertolking redt dit koninginnedrama.” (Film 1)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]