Romantisch drama over de strijdbare Vera Brittain, die tegen de wil in van haar ouders, zich in de Eerste Wereldoorlog opgeeft als verpleegster. Haar zorgeloze leven verandert in een onzeker bestaan waarin ze levensbepalende keuzes moet maken. Boekverfilming.
We schrijven 1914, schrijfster en feministe Vera Brittain is haar tijd ver vooruit als ze op 18-jarige leeftijd besluit om aan de Universiteit van Oxford Engelse literatuur te gaan studeren. Haar vader stemt schoorvoetend in met zijn dochters droom en laat haar toelatingsexamen doen.
Hoewel Vera eigenlijk niets moet weten van het huwelijk, valt ze als een blok voor Roland Leighton, een vriend van haar broer. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en Vera’s broer en Roland vertrekken naar het front. Vera beseft dat ze niet in Oxford kan toekijken en geeft zich onder luid protest van haar ouders en haar decaan vrijwillig op als verpleegster. Haar zorgeloze leven verandert in een onzeker bestaan waarin ze levensbepalende keuzes moet maken.
Testament of Youth is gebaseerd op de memoires van Vera Brittain. Zij schreef over haar ervaringen en die van leeftijdsgenoten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Haar werk uit 1933 werd al eerder verfilmd voor een televisieserie in 1979.
“Actrice Vikander zie je prachtig transformeren op het doek. Ze is Vera Brittain in elke seconde en enkel haar blik kan een heel verhaal vertellen. Het verhaal van een verloren generatie.” (Filmpjekijken.com)
“De scène waarin Vera een stervende Duitser doet geloven dat ze zijn vriendin is, zodat hij kalm zal overlijden, blijft lang op je netvlies staan. Dat komt vooral door Alicia Vikander, wiens onmiskenbare star quality de film boven het zoete melodrama uittilt”. (Parool)
“Na ruim vijftien jaar ervaring met drama voor televisie, debuteert James Kent met Testament of Youth heel verdienstelijk als speelfilmregisseur. Hij weet de sfeer van hoopvolle verwachting die hoort bij de jeugd in beelden te vangen. Daarnaast toont hij hoe de hel van het slagveld zich opent, met taferelen die soms onwillekeurig doen denken aan Het laatste oordeel van schilder Hiëronymus Bosch.” (Telegraaf)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]