JACKIE vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de daaropvolgende dagen van nationale rouw door de ogen van de iconische First Lady. Hoofdrolspeelster Nathalie Portman zet een gedenkwaardige rol neer, die terecht is genomineerd voor een Oscar.
Het ene moment was ze First Lady van de vrije wereld, het volgende moment keek ze met bloedvlekken op haar mantelpak en het lichaam van haar vermoorde echtgenoot in het laadruim toe hoe vicepremier Lyndon B. Johnson werd ingezworen in het vliegtuig op weg naar huis. Tot dan toe, en nog steeds eigenlijk, stond Jackie Kennedy vooral bekend om haar beheerste en breekbare voorkomen, stijlvolle mantelpakken en haar persoonlijke missie om het Witte Huis te vullen met belangrijke artefacten uit de Amerikaanse geschiedenis. Ondanks het feit dat ze nooit welkom was tijdens belangrijke besprekingen in het ovale presidentiële kantoor, was Jackie toch bijzonder intelligent en goed op de hoogte. Een week na de moord nodigde ze een journalist uit om haar verhaal van haar vermoorde echtgenoot te vertellen. Niet omdat ze van mening was dat hij rooskleuriger moest worden herinnerd, maar wel dát het volk hem moest onthouden.
Hoofdrolspeelster Nathalie Portman is genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice. In deze film is acteur John Hurt (MIDNIGHT EXPRESS, THE ELEPHANT MAN) in een van zijn laatste rollen te zien. Hij overleed op 25 januari 2017 op 77-jarige leeftijd.
“ Natalie Portmans vertolking van de ongrijpbare Jacqueline Kennedy grijpt je stevig vast en de onberekenbare klanken van Mica Levi’s composities trekken je nog dieper het intrigerende stukje geschiedenis in. Terecht genomineerd voor drie Oscars – Beste Actrice, Beste Kostuums en Beste Muziek – en eigenlijk verbazingwekkend dat dit er niet meer zijn.” (Parool)
“Meer nog dan een biopic is Jackie daarmee het fascinerende verhaal van hoe een verhaal gecreëerd wordt. Alternative facts avant la lettre, hier kan Trump nog wat van leren.” (AD)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]