De documentaire “Dancer” toont het verhaal van de talentvolle balletdanser Sergei Polunin en zijn bliksemcarrière. Zijn grote succes komt met een prijs, want de druk van de hoge verwachtingen en de enorme lichamelijke inspanningen leiden tot zelfdestructief gedrag.
Gezegend met een onwaarschijnlijke hoeveelheid lichaamskracht en elegantie bestormde Sergei Polunin op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld. Hij maakte grote indruk en werd de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Toen hij 25 jaar was werd het succes hem echter teveel. Zijn beroemdheid maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave.
Deze documentaire biedt een unieke kijk in het leven van een complexe jongeman, die eigenhandig een online hit van ballet wist te maken. Hij heeft ballet zoals we het kennen volledig weten te veranderen en naar een ander niveau getild. Maar tegen welke prijs? Is het mogelijk je ooit nog vrij te voelen als je het meest waardevolle bezit van de balletwereld bent?
“Dancer is het tragische verhaal van een man die zich gevangene voelt in een lichaam met de onstuitbare drang tot dansen. Verzet lijkt zinloos (..)” (NRC)
“Documentairemaker Steven Cantor maakt dankbaar gebruik van grofkorrelige familiefilmpjes voor dit fascinerende portret zonder fratsen van een uitzonderlijk talent dat (..) in de knoop raakt met zijn roem (..)” (Trouw)
“Prachtige documentaire. ‘Dancer’ laat zien hoe zwaar het leven is als professionele balletdanser, en nog eens specifiek in het geval van Sergei, maar de film laat ook zien hoe mooi ballet kan zijn en hoe bijzonder Sergei is.” (Cinemagazine)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]