Bosnië, 90-er jaren. Een groep hulpverleners moet zorgen dat de waterputten in oorlogsgebied veilig en schoon zijn. Een zwartkomisch drama met humor, drama, liefde, gevaar en hoop: het komt allemaal samen op een perfecte dag. Boekverfilming.
Hoewel de boodschap een universele is, is duidelijk dat de film zich aan het eind van de oorlogsperiode in Bosnië afspeelt. Enkele leden van de hulporganisatie ‘Aid across borders’ probeert waterputten te controleren en zo nodig weer geschikt te maken voor de lokale bevolking. Nieuwkomer Sophie doet alles om te helpen, ouwe rot in het vak Mambrú wil het liefst naar huis, Katya wil Mambrú, Damir wil dat de oorlog stopt en B… die heeft eigenlijk geen flauw idee wat hij wil.
Daarbij krijgen we als kijker ook een beeld van de chaos van een land in oorlog, de onzekere situatie, zelfs bureaucratie, de ellende die de bewoners (hebben) moeten doorstaan en de bende die ná de oorlog zal worden achtergelaten. Alleen met de nodige humor kunnen de pas aangekomen Sophie en de geroutineerde hulpverleners Mambrú en Damir hun werk aan.
“Mijn film is net een Matroesjka: een drama in een komedie in een roadmovie in oorlogsfilm”, aldus de Spaanse regisseur Fernando León de Aranoa over A Perfect Day. Het verhaal van de film baseerde hij op het werk van Paula Farias, die al jarenlang actief is voor Artsen Zonder Grenzen en haar ervaringen optekende in het boek Dejarse Llover. Op de soundtrack klinkt de klassieke punkmuziek van Velvet Underground, de Ramones, de Buzzcocks en Lou Reed.
A Perfect Day is op het Filmfestival By The Sea in Vlissingen uitgeroepen tot Beste Boekverfilming. De film is door enkele recensenten vergeleken met de klassieker M*A*S*H.
“De film ziet er scherp uit, met beelden die het wijdse, rotsachtige berglandschap met bochtige wegen helemaal tot hun recht laten komen. De Spaanse locaties in Granada, Cuenza en Malaga verbeelden de Balkan.” (Hollywood Reporter)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]