“2001: A Space Odyssey” geldt nog steeds als een mijlpaal in de filmgeschiedenis door zijn inventieve verhaalstructuur, de special effects en de ongebruikelijke klassieke-muziekscore. Super computer Hal 9000 was destijds als voorloper van het huidige AI (Artificial Intelligence) zijn tijd al ver vooruit.
2001 neemt de kijker mee op een hallucinerende tijd-ruimtetrip, te beginnen bij de ontdekking van een zwarte monoliet op de maan in 2001, terug naar de oertijd van vier miljoen jaar geleden, om vervolgens naar een toekomstige tijd te schieten waarin verouderingsprocessen omkeerbaar blijken. Ondertussen experimenteren de aardbewoners met artificiële intelligentie en starten ambitieuze ruimtemissies. Tijdens zo een reis, onder supervisie van de computer Hal-9000, begint Hal menselijke trekken te vertonen. Opzettelijk lijkt hij de missie te willen saboteren. De vraag is: waarom?
Stanley Kubricks space-klassieker 2001: A SPACE ODYSSEY geldt nog steeds als mijlpaal in de filmgeschiedenis door zijn inventieve verhaalstructuur, de special effects en de ongebruikelijke klassieke-muziekscore. De regisseur had zichzelf dan ook geen geringe taak opgelegd: het ontrafelen van het mysterie van het menselijk bestaan.
In 2018 was het 50 jaar geleden dat deze film uitkwam en ter gelegenheid daarvan heeeft Warner Bros. Pictures de film opnieuw uitgebracht en is er nu ook een digitale versie beschikbaar.
“Kubricks ‘2001: A Space Odyssey’ is (ondertussen vijf- en) vijftig jaar oud en onovertroffen nog steeds de beste sciencefictionfilm ooit.” (Trouw)
“2001: A Space Odyssey is een zeer bijzondere sciencefiction film die in al de afgelopen (nu 55) 50 jaar niets aan kracht, mystiek of visie heeft verloren.”
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]