In 1981 richtten vijf cinefielen, Wim Blauw, Ton ter Haar, Beb Kortekaas, René Stembert en Karel Zwetsloot, de vereniging Filmhuis Lisse op. Samen met enkele andere filmliefhebbers stelden zij een filmprogramma vast. Hans van den Berg, tekenleraar op het Fioretticollege, ontwierp het eerste logo van het FHL.
Als eerste film werd “Tristana” van filmlegende Luis Bunuel gedraaid.
Op maandagavond, 23 maart 1981 waren er 44 bezoekers bij de eerste voorstelling in de aula van en met de 16mm projector van het Fioretti College in Lisse. Later werd een 16mm Bauer projector en een opvouwbaar scherm aangeschaft.
Omdat de aula van het Fioretti College nogal groot was, werden de volgende films vertoond in Cultureel Centrum Artopa aan de Grevelingenstraat in Lisse. Sjoerd Heeringa en Bert van der Valk traden toe tot het bestuur. Nadat het eerste jaar een beetje stroef was verlopen, ging het in 1982 voor de wind. De films werden vaak 2 keer op een avond vertoond met grote bezoekersaantallen.
Na 1984 liep het aantal bezoekers terug. Dit was o.a. te wijten aan het inzakken van aanbod van filmtitels op 16mm. In 1985 was er een dieptepunt. De gemeente wilde geen subsidie verstrekken en de reserves raakten op. Filmliefhebber Kees Wamelink werd de eerste programmeur van het FHL.
In 1986 werd het sociaal cultureel centrum ’t Poelhuys Lisse heropend in een nieuw gebouw en dat was eigenlijk de redding voor het Filmhuis. De eerste filmvoorstelling op 1 mei 1989 in de grote zaal van ’t Poelhuys was: “Cry Freedom” met 119 bezoekers. Vanaf dat moment gaat het goed met het Filmhuis.
Op 1 mei 1990 werd het 10-jarig bestaan gevierd met de 10.000 ste bezoeker. Dankzij fondsen en een subsidie van de gemeente, kon het Filmhuis een nieuwe 16 mm Projector aanschaffen.
In 1996 bestond het Filmhuis 15 jaar en werd de 20.000 ste bezoeker verwelkomd. Het Filmhuis moest overstappen op het bioscoopformaat 35 mm. Dankzij de Openlucht Bioscoop werd dit eerst uitgeprobeerd tijdens een openluchtvoorstelling op het Vierkant met de film “The Full Monty”. Na verbouwingen in 1999, wordt op 20 april 1999 de eerste 35 mm. film gedraaid: “De Poolse Bruid” met 118 bezoekers.
De toen al 40 jaar oude Ernemann IX (de “oude Dame”) uit bioscoop City in Stadskanaal, werd door Selectronic uit Uithoorn liefdevol volledig gerestaureerd. Ze verkeerde daarna weer in prima staat. Om iedereen te bedanken voor deze verbetering van beeld en geluid, wordt op 2 november 1999 de Britse komedie “Notting Hill” vertoond. Hier zijn 218 bezoekers bij aanwezig. In 2001 is het aantal verkochte ledenkaarten de 100 gepasseerd en is het gemiddelde bezoek 96 per voorstelling.
In 2003 werd de modernisering afgerond. Er is dan Dolby Surround-B geluid en een subwooverspeaker voor de lage tonen. Carla van Velden werd begin 2003 de nieuwe penningmeester van het FHL. Medio 2011 trad Jan Louter toe tot het bestuur.
In 2012 vond de snelle landelijke omschakeling van analoge naar digitale projectie plaats. Het FHL deed mee aan de leaseconstructie die was opgesteld door de Ned. Ver. van Bioscoopexploitanten (NVB) in samenwerking met filmdistributeurs, de RABO-bank en het ministerie van Culturele Zaken. De gemeenten (w.o. Lisse) met filmhuizen steunden dit project met een eenmalige subsidie. 4 september 2012 zagen 159 bezoekers de Britse film “The Best Exotic Marigold Hotel”; de eerste digitale voorstelling in Lisse!
Begin 2015 draaide het FHL de 750e film voor de 62.100e bezoeker en begon het aan een nieuwe uitdaging en enorme kwaliteitsslag; vertoningen in Floralis – Huis van Cultuur met de lang verwachte oplopende zaal, het grotere vaste filmdoek, het mooiere geluid en de betere stoelen. Ruim 13 jaar daarvoor kwam het FHL hiervoor voor het eerst op bezoek bij de toenmalige CDA-wethouder van cultuur Jaap Schuijt…
Eind 2015 konden we zeggen dat die o zo noodzakelijke verhuizing heeft opgeleverd waar we ooit van droomden: betere vertoningen voor meer bezoekers.
In 2017 wordt Carolien Everts penningmeester.
Begin 2023 kreg we van het Filmfonds te horen dat het Filmhuis Lisse ook in aanmerking kwam voor een toegemoetkoming in de kosten van het vernieuwen van de projectie-appaartuur. Voorwaarde was dat het FHL het beschikbare bedrag uit eigen middelen zou kunnen verdubbelen en dat kon maar daarmee was slechts iets meer dan het totaal benodigde bedrag binnen. Diverse fondsen zijn aangeschreven en verschillende hebben gereageerd. Een crowdfundingsactie opgezet door een klein groepje extra vrijwilligers heeft een mooi bedrag opgeleverd. In 2024 gaat het Filmhuis Lisse verbouwen en vernieuwen!
Zonder al onze vrijwilligers, leden en donateurs die het Filmhuis al die jaren steunden en diverse instellingen, bedrijven, zou dit allemaal niet gelukt zijn.
We noemen met name de Gemeente Lisse, Het Anjercultuurfonds, Het Schipholfonds, de VSB-bank, De Rotaryclub Lisse, de Harddraverij vereniging Lisse e.o., de Nederlandse Vereniging van Bioscoop- en Filmhuisexploitanten (NVBF) , de stichting Cinema Digitaal, de Stichting Artopa en in het bijzonder haar directeur dhr. Loek Dijkman, de Filmkrant, het Eye-Filminstituut, de lokale en regionale kranten, enz., enz…