Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, de Gebroeders Leeuwenhart: de verhalen van Astrid Lindgren hebben onze jeugd gemaakt. Maar wat is haar eigen verhaal? Becoming Astrid volgt de ingrijpende gebeurtenissen die haar als persoon en als schrijver hebben gevormd. Speciale voorpremière i.s.m. Leiden Internationaal Film Festival (LIFF).
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven. Met haar fantasierijke kinderboeken als Pippi Langkous is ze wereldwijd een van de meest inspirerende en geliefde auteurs van ons tijdperk geworden en staat ze symbool voor de vrije mens die met conventies durfde te breken.
Astrid Lindgren werd in 1907 in Zweden geboren. Ze is 94 jaar geworden. Haar schrijverscarrière begon tijdens WO II, toen zij zelfbedachte verhaaltjes aan haar dochtertje voorlas. De hoofdpersoon? Pippi Långstrump. Haar boeken gingen de hele wereld over. Ze zijn vertaald in wel honderd talen, wat alleen overtroffen is door Enid Blyton, Hans Christiaan Andersen en de gebroeders Grimm. Wereldwijd zijn er zo’n 165 boeken van haar hand verkocht. Daarnaast zette Astrid zich actief in voor de rechten van kinderen. Al met al was ze een zeer boeiende en invloedrijke persoonlijkheid. En nu kunnen we haar beter leren kennen dankzij een film over haar jonge jaren: Becoming Astrid.
“Geloofwaardig hartverscheurend dankzij opvallend acteerspel van Alba August” (Screen Daily)
“De film wordt zeker een hit en maakt nieuwsgierig naar andere episodes in het leven van het verbazingwekkende onconventionele leven van Lindgren” (Variety)
Becoming Astrid is te zien op het Leiden Internationaal Film Festival (2-11 november 2018). Opgericht in 2006 is het Leiden International Film Festival tegenwoordig één van de belangrijkste filmfestivals in Nederland voor films op het grensvlak van arthouse en mainstream cinema.)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]