Het Amazonegebied, begin 20ste eeuw. De tijd waarin nieuwe gebieden in kaart worden gebracht en lokale volkeren worden onderdrukt. Hier vindt een bijzondere ontmoeting plaats tussen twee ontdekkingsreizigers en een sjamaan, die samen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de jungle. In adembenemende zwart-wit cinematografie.
In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse ontdekkingsreiziger Theo en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden. Wat volgt is een zowel fysiek als mentaal enerverende en uitputtende tocht over het water, geschoten in adembenemend fraaie zwart-witbeelden.
De reis vertelt over de invloed van de westerse hebzucht en zendingsdrang in het voorheen ongerepte gebied. De gebeurtenissen worden doorsneden met beelden van een expeditie die decennia later plaatsvindt, wanneer een jonge Amerikaan wordt geconfronteerd met een oude Karamakate. De film ademt de treurnis over een verloren beschaving, wier bijzondere inzichten en band met de natuur het Westen juist nu zoveel te leren heeft. De film heeft een nominatie voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film en heeft prijzen gewonnen op vele filmfestivals, vooral voor de bijzondere en oorspronkelijke wijze waarop het verhaal in beeld gebracht is.
“De Colombiaanse regisseur Ciro Guerra filmde in prachtig zwart-wit – in breedbeeld – en vertelt het verhaal met een eenvoud die de beste films eigen is.” (Trouw)
“Regisseur Ciro Guerra maakt met deze bedwelmende filmtrip toverkunst. Zeldzaam knap, hoe natuurlijk en eenvoudig Ciro Guerra zoveel ideeën laat samenkomen.” (Volkskrant)
“Het resultaat is een complexe en enerverende film, terecht voor een Oscar genomineerd, die de kijker aan de kant van Karamakate zet, en de treurnis over zijn uitgestorven volk invoelbaar maakt.” (Parool)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]