Drama van Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) waarin het samenleven in een Deense commune in de jaren zeventig in gevaar komt door een verboden liefdesaffaire. Een prachtig portret van een tijdperk waarin het hebben van een monogame relatie geen vanzelfsprekendheid was.
Erik en Anne leiden een gelukkig leven samen met hun dochter Freja. Op een dag besluiten ze desondanks het roer om te gooien en samen met een paar vrienden een commune op te richten. Hun droom wordt al snel werkelijkheid wanneer iedereen zijn intrek in de villa heeft genomen en er een hechte gemeenschap ontstaat. Er is vriendschap, liefde en saamhorigheid onder één dak, totdat een liefdesaffaire de commune zwaar op de proef stelt. Alles verandert wanneer de minnares van Erik in het huis trekt. De realiteit maakt zijn intrede en dreigt het gezin, de vriendschap en de droom van het samenzijn voorgoed te vernietigen. Achttien jaar na de filmhuishit Festen, vormt het Deense drama Kollektivet een hereniging tussen regisseur Thomas Vinterberg en twee van de hoofdrolspelers, Ulrich Thomsen en Trine Dyrholm. Vinterberg schreef het scenario samen met filmmaker Tobias Lindholm (Kapringen, Krigen), met wie hij eerder het script van zijn bekroonde thriller Jagten ontwikkelde. Alle genoemde films zijn in Filmhuis Lisse vertoond of staan op het programma (Krigen). Trine Dyrholm won op het filmfestival Berlijn de prijs voor Beste Actrice.
“Vinterbergs gouden greep is om het drama vanuit de vrouwen te vertellen. Hij neemt hun gevoelens, die door de mannen meer dan eens worden afgedaan als ‘vrouwenproblemen’, serieus.” (Filmkrant)
“Vinterberg schakelt in een mum van intens blij naar intens verdrietig. Het is daarmee een emotionele ode aan een periode, die implodeerde zodra het collectief niet meer op kon tegen individuele behoeftes.” (AD)
“Opnieuw is het scenario uiterst effectief. Vinterberg en Lindholm hebben maar een paar pennenstreken nodig om elk van de bewoners neer te zetten – en tegen elkaar op te zetten. Het drama is niet alleen een weergave van een tijdperk en van een generatie, het is ook een portret van menselijke relaties.” (FilmTotaal)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]